[quagga-users 14962] ospf6d Assertion Failure

Gordon Ross gr306 at uis.cam.ac.uk
Wed Mar 7 08:38:04 GMT 2018


I’m running Quagga 0.99.22.4 from Ubuntu 14.04. I’ve enabled ospf6d and after a few seconds of running, it panics with an assertion error:

2018/03/06 11:45:56 OSPF6: PANIC !!
2018/03/06 11:45:56 OSPF6: Something has gone wrong with ospf6_route_table[0x7f1e7ceb1d80]
2018/03/06 11:45:56 OSPF6: table count = 7, real number = 6
2018/03/06 11:45:56 OSPF6: DUMP START
2018/03/06 11:45:56 OSPF6: (nil)<-[0x7f1e7cedc130]->0x7f1e7cedac90 : 2001:630:212:b02::/64
2018/03/06 11:45:56 OSPF6: 0x7f1e7cedc130<-[0x7f1e7cedac90]->0x7f1e7cedaba0 : 2001:630:212:b02::53:1/128
2018/03/06 11:45:56 OSPF6: 0x7f1e7cedac90<-[0x7f1e7cedaba0]->0x7f1e7cedca20 : 2001:630:212:bfd::53/128
2018/03/06 11:45:56 OSPF6: 0x7f1e7cedaba0<-[0x7f1e7cedca20]->0x7f1e7cedcb10 : 2001:630:212:bfe::1:0/112
2018/03/06 11:45:56 OSPF6: 0x7f1e7cedca20<-[0x7f1e7cedcb10]->0x7f1e7ceda520 : 2001:630:212:bff::3:1/128
2018/03/06 11:45:56 OSPF6: 0x7f1e7cedcb10<-[0x7f1e7ceda520]->(nil) : 2001:630:212:bff::3:2/128
2018/03/06 11:45:56 OSPF6: DUMP END
2018/03/06 11:45:56 OSPF6: Assertion `link_error == 0 && num == table->count' failed in file ospf6_route.c,
 line 348, function route_table_assert
2018/03/06 11:45:56 OSPF6: Backtrace for 11 stack frames:
2018/03/06 11:45:56 OSPF6: [bt 0] /usr/lib/libzebra.so.0(zlog_backtrace+0x24) [0x7f1e7c6fcd64]
2018/03/06 11:45:56 OSPF6: [bt 1] /usr/lib/libzebra.so.0(_zlog_assert_failed+0x5d) [0x7f1e7c6fd4dd]
2018/03/06 11:45:56 OSPF6: [bt 2] /usr/lib/quagga/ospf6d(+0x20cf2) [0x7f1e7cb77cf2]
2018/03/06 11:45:56 OSPF6: [bt 3] /usr/lib/quagga/ospf6d(ospf6_route_add+0x329) [0x7f1e7cb78029]
2018/03/06 11:45:56 OSPF6: [bt 4] /usr/lib/quagga/ospf6d(ospf6_intra_prefix_lsa_add+0x33d) [0x7f1e7cb7ce6d]
2018/03/06 11:45:56 OSPF6: [bt 5] /usr/lib/quagga/ospf6d(ospf6_intra_route_calculation+0x88) [0x7f1e7cb7d26
8]
2018/03/06 11:45:56 OSPF6: [bt 6] /usr/lib/quagga/ospf6d(+0x2894d) [0x7f1e7cb7f94d]
2018/03/06 11:45:56 OSPF6: [bt 7] /usr/lib/libzebra.so.0(thread_call+0x5f) [0x7f1e7c6efd1f]
2018/03/06 11:45:56 OSPF6: [bt 8] /usr/lib/quagga/ospf6d(main+0x353) [0x7f1e7cb64423]
2018/03/06 11:45:56 OSPF6: [bt 9] /lib/x86_64-linux-gnu/libc.so.6(__libc_start_main+0xf5) [0x7f1e7c325f45]
2018/03/06 11:45:56 OSPF6: [bt 10] /usr/lib/quagga/ospf6d(+0xd4e4) [0x7f1e7cb644e4]

The IPv6 Addresses on the box are:

# /sbin/ip -6 addr show
1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 
    inet6 2001:630:212:bfd::53/128 scope global 
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 ::1/128 scope host 
       valid_lft forever preferred_lft forever
2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qlen 1000
    inet6 2001:630:212:b02::53:1/128 scope global 
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 2001:630:212:b02::22:1/64 scope global 
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 fe80::20c:29ff:fe29:fb61/64 scope link 
       valid_lft forever preferred_lft forever

My zebra.conf has:

interface lo
 ipv6 address 2001:630:212:bfd::53/128
!
interface eth0
 ip address 131.111.110.129/28
 ipv6 address 2001:630:212:b02::53:1/128
 ipv6 address 2001:630:212:b02::22:1/64

and ospf6d.conf has:

interface eth0
 ipv6 ospf6 instance-id 0
!
interface lo
 ipv6 ospf6 instance-id 0
!
router ospf6
  router-id 131.111.110.129
  interface eth0 area 0.0.0.0
  interface lo area 0.0.0.0
  redistribute connected

I have an almost identical box (same Ubuntu & Quagga setup) that is running fine.

Any suggestions as to what I’ve done wrong?

Thank you,

Gordon.



More information about the Quagga-users mailing list